O projektu

Srpska sela nestaju. Od 4.700 sela u Srbiji, 1.200 će nestati u narednih petnaest godina. U više od 1.000 sela živi manje od 100 stanovnika, a u više od 200 nema nijednog meštanina mlađeg od 20 godina. U 400 sela nema nijedne prodavnice, a u 230 nema škole.

Poljoprivreda je velika šansa za srpsku ekonomiju i srpsko selo, ali samo ako je moderna, zasnovana na najnovijoj tehnologiji.

Projekat „Digitalno selo“ za cilj ima stvaranje mogućnosti za lakšu, efikasniju i održiviju proizvodnju, veću zaradu poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, posebno za mlade.

Digitalizacija proizvodnje

Institut BioSens, prepoznat od strane Evropske komisije kao naučni svetionik u regionu, a od strane poljoprivrednika i kompanija kao kuća za razmenu znanja, razvio je paletu digitalnih rešenja koja pomažu poljoprivrednicima da uz manje investicija ostvare veće prinose i unaprede proizvodnju.

U okviru projekta „Digitalno selo“, stručnjaci BioSensa će razvijati digitalne platforme, organizovaće teorijske i praktične obuke kako bi poljoprivrednici naučili da koriste nove aplikacije, digitalne alate i donose odluke zasnovane na preciznim podacima. Kako je za ruralni razvoj važno umrežavanje, digitalne platforme će omogućiti i povezivanje proizvođača i trećih lica, ali i formiranje virtuelnih zadruga.

Unapređivanje poljoprivrednih gazdinstava

Delta Holding u projektu „Digitalno selo“ učestvuje sa najvažnijim resursom – svojim ljudima. Kroz kontinuirano ulaganje u edukaciju svojih zaposlenih, u zemlji i inostranstvu, kompanija želi da podeli znanje jer veruje da je to osnova svakog razvoja.

Eksperti Delta Agrara, kompanije iz sastava Delta Holdinga, svojom stručnom podrškom pomoći će učesnicima projekta da modernizuju proizvodnju na svojim imanjima i ostvare bolje proizvodne i poslovne rezultate. Za svako seosko domaćinstvo biće kreirani individualni planovi razvoja. Stručnjaci iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje držaće teorijska predavanja o modernoj poljoprivredi i pružaće stručno savetovanje na terenu tokom realizacije programa.

Transfer znanja i obuke na imanju Mokrin House

Mokrin House je svetski prepoznat brend na polju coliving-a i coworking-a.

Multifunkcionalni prostori Mokrin House-a biće korišteni za stručna teorijska predavanja i simulacije digitalnih alata. Na poljoprivrednim imanjima Mokin House-a biće organizovana i praktična primena digitalnih aplikacija i obuka učesnika u projektu „Digitalno selo“. Osim edukativnog sadržaja, u Mokrin House-u je omogućen smeštaj i boravak učesnika projekta i svih zainteresovanih za sticanje znanja i učestvovanje u digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Mokrin je selo sa velikim brojem individualnih poljoprivrednih proizvođača i potencijalom za razvoj. Intenzivna poljoprivredna proizvodnja u ravničarskom kraju omogućava jednostavno postavljanje savremene bežične digitalne infrastrukture.

Partneri

BioSens, istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, osnovan je 2015. godine i pionir je digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji. Istražujući naučne i tehnološke granice inovativne primene IT-a u poljoprivredi, Institut teži da srpskom, ali i svetskom poljoprivrednom sektoru pruži vrhunska digitalna rešenja kako bi se uz manje investicija ostvarili veći prinosi. Dugoročni cilj Instituta je da naukom podstakne ekonomski razvoj i društveni boljitak.
BioSens
Delta Holding je poslovni sistem sa višedecenijskim uspešnim poslovanjem u oblasti poljoprivrede, razvoja nekretnina, distribucije i novih tehnologija. Sa fokusom na održivo poslovanje, očuvanje životne sredine i brigu o ljudima, Kompanija je regionalni lider i jedan od najpoželjnijih poslodavaca. U 2021. godini Delta Holding je zapošljavao 4.300 ljudi i ostvario promet od 619 miliona evra.
Delta Holding
Mokrin House je avangardni coliving i coworking prostor u Morkinu, Srbiji, urbana tačka u ruralnoj sredini. Forbes i Allwork su Mokrin uvrstili u top 5 i top 20 najboljih coliving i coworking prostora na svetu, 2019. i 2022. godine. Mokrin House se posebno bavi promišljanjem budućnosti rada i budućnosti življenja te zaključke implementira u svoje poslovanje i dalji razvoj.
Mokrin House