24. 05. 2022. Početak projekta „Digitalno selo“ – Poljoprivrednicima u Mokrinu od sada posao lakši, a proizvodnja efikasnija

U utorak 24. maja u prostoru Mokrin House u Mokrinu, svečanim događajem obeležen je početak projekta „Digitalno selo“. Tom prilikom, predstavnici partnera na projektu – viša potpredsednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holding Marija Desivojević Cvetković, direktor istraživačko-razvojnog Instituta BioSens Vladimir Crnojević i osnivač imanja Mokrin House Branimir Brkljač, predstavili su projekat, dosadašnje aktivnosti i dalje planove okupljenim meštanima koji učestvuju u projektu i gostima.  

Kao jedan od osnovnih ciljeva projekta istaknuti su edukacija i upotreba nove tehnologije u poljoprivredi koja značajno olakšava posao poljoprivrednika čineći ih konkurentnijim na tržištu u 21. veku.  

Predstavnici partnera na projektu zaključili su da postoji neophodnost upotrebe preciznih digitalnih alata u poljoprivrednoj proizvodnji u cilju smanjenja ulaganja i povećanja prinosa, dok je Mokrin kao prvo digitalno selo odabrano iz više razloga, a kao najvažniji izdvojili su strukturu stanovništva koje se bavi različitim granama poljoprivrede.  

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, koji je sa ponosom naglasio da će ovaj projekat, koji se realizuje na području Kikinde, biti neminovni iskorak u budućnost srpskog sela, uz potencijal proširivanja i na teritoriju cele Srbije.  

Događaju su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, diplomatskog kora, kao i predstavnici agrobiznis sektora.  

Svoje zadovoljstvo nisu krili prisutni meštani koji su istakli da će im stručni saveti i digitalni alati u velikoj meri omogućiti da poboljšaju svoju proizvodnju.  

Predviđeno trajanje projekta je 3 godine, a sve što projekat nudi potpuno je besplatno. Trenutno je u projekat uključeno 30 gazdinstava, a očekuje se da će do kraja realizacije, deo projekta postati više od 100 poljoprivrednika iz Mokrina. Projekat će unaprediti sve društvene aspekte života na selu i sprečiti migracije stanovništva, a ideja je da se dobre prakse u budućnosti prenesu i na druga sela.